De werknemers van de 7 bedrijven van de Verbinnen Poultry Group zijn boos op hun werkgever en de GIMV. Ze kregen dinsdag te horen dat het bedrijf failliet is. Er is geen doorstart mogelijk. Bovendien kunnen de lonen van februari niet uitbetaald worden.


Een 50-tal personeelsleden  blokkeert woensdag enkele ingangen van het bedrijf op de Industrielaan in Olen. De vakbonden houden piketten bij de firma en staken houten pallets in brand.

Geld is op

De werknemers liepen er dinsdagavond aan de fabriekspoorten van VPG (Verbinnen Poultry Group) verweesd bij. Ze kregen in de namiddag te horen dat ze onmiddellijk waren afgedankt en dat het geld voor hun loon van februari er niet is en deze lonen niet kunnen uitbetaald worden.

Rekening houdend met de nodige opzegvergoeding die verschuldigd is, kunnen ze pas in april van werkloosheidsuitkeringen genieten.

De werknemers zijn dan ook enorm boos. Bij VPG werken 32 verschillende nationaliteiten. Vraag is waar deze laaggeschoolden naar toe kunnen.

De werknemers voelen zich als vuilnis op straat gezet. "We werkten in de kou, en staan vandaag gewoon in de kou. We werkten flexibel, en wat krijgen we, geen enkel respect." Een 55-jarijge arbeider uit Lier verhuisde destijds mee van Lintor naar Olen. Hij heeft vandaag voor alle zekerheid zijn kastje met spullen in de fabriek leeggemaakt.

Verweesd

Ook de vakbonden zijn boos. Ze kregen dinsdag zelfs de kans niet om een personeelsvergadering te organiseren. Vlak na de bijzondere ondernemingsraad gingen de poorten dicht en stond iedereen op straat.

De werknemers klampten zich nog vast aan de curatoren voor meer uitleg maar kregen die niet.

Een aantal koelwagens van het vervoerbedrijf dat mee in het faillissement zat, werden veiligheidshalve weggereden. De chauffeurs moesten allemaal hun sleutels afgeven.

De werknemers willen het er niet bij laten. Ze lieten nog heel wat paletten aanrukken om er de protestvuren mee aan te stoken.

Joerie Saenen (LBC) en Kristof Valcke (Transcom) hopen dat er volgende week al opnieuw kan gewerkt worden. De enige kandidaat-overnemer die vorige week er nog de brui aangaf, liet aan de curatoren alvast weten dat hij opnieuw geïnteresseerd is.

In welke delen van de VPG-groep hij geïnteresseerd is moet nog blijken.

Het sociaal bloedbad blijft. Waar kunnen al die laaggeschoolden nu naartoe?

Aanvoer kippen

Dagelijks werden er bij VPG 150.000 kippen geslacht. Omdat ook die leveranciers op hun geld zitten te wachten is er van aanvoer van te slachten kippen voorlopig geen sprake. De kippen moeten dus enkele dagen langer in de stallen blijven zitten. Ook voor de kippenboeren betekent dat een financiële strop.